zondag 1 december 2013

Zondag 1 december

De verjaardag van Ed. Hij wordt vandaag 63. Henny heeft hem al heel vroeg ontbijt op bed gebracht., omdat we al om zeven uur vertrekken voor onze tocht naar Doubtful Sound. Om de andere hotelgasten niet wakker te maken, zingen Annelies en ik op de gang heel zachtjes “Langs zal die Leven”.

Vanuit Te Anau kunnen twee fjorden worden bezocht.  Milford Sound en  Doubtful Sound. We kiezen voor Doubtful Sound, omdat Henny en Ed 14 jaar geleden al in Milford Sound zijn geweest.  Met veel anderen heb ik gedacht dat “Sound” het Engelse woord voor “Fjord” is. Vandaag horen we dat “ Sund” oorspronkelijk  “zwemmen” heeft betekend en dat alle fjorden, waar je zwemmend de oversteek kon maken, de naam “Sund” hebben gekregen. De Doubtful Sound is ooit ontdekt door James Cook. Om dat hij destijds twijfelde of hij er wel uit kon varen, is hij met zijn schip niet naar binnen gegaan. Vandaar “doubtful” en dat is de naam van deze fjord geworden.

Met de auto gaan we naar Pearl Harbour, de haven van Manapouri, aan Lake Manapouri.

De eerste etappe van de reis gaat met de boot over het meer, dat op sommige plaatsen 444 meter diep is, naar de waterkrachtcentrale van  Manapouri. We passeren bergen dichtbegroeide eilanden en als gevolg van de vele regen van de afgelopen dagen extra veel watervallen.  Als we bij West Arm aankomen, staat er een bus op ons te wachten, waarmee  we naar Doubtful Sound gaan. Vanuit de bus zien we de “Garth Falls” met zijn 365 meter, de hoogste waterval van Nieuw Zeeland. Ook passeren we op 670 meter hoogte de Wilmot Pass. We gaan op de tweede boot en varen onder begeleiding van de schipper en een gids over Doubtful Sound in goed drie uur naar de Abel Tasman Zee en weer terug.  We treffen het enorm met het weer. Als je bedenkt dat het twee van de drie dagen regent, dan hebben wij vandaag ontzettend veel geluk.

De natuur om ons heen is indrukwekkend. Maar het meest verast zijn we toch door het zien van een aantal pinguïns. Eerst een koppel dwerg pinguïns, waarvan er volgens onze gids nog maar 3000 zijn. Daarna ook nog een paar diksnavel pinguïns. We zien ook drie meeuwen die de buit proberen te pikken van een zeerob, die we zien zwemmen met een vis in zijn bek.

Bijschrift toevoegen
Een waterval












Het koppel

Onderweg , om twaalf uur hier en in Nederland om twaalf uur ’s nachts, is Ed eigenlijk pas echt jarig. We vieren het met “happy birthday” en drinken het eerste glas wijn van de dag.

Als we in een rustige zijbaai varen vertelt de gids dat de schipper de motoren gaat uitzetten. Hij vraagt de passagiers om dan ook een paar minuten stil te zijn, zodat we alleen de natuur horen en daarvan kunnen genieten. De stilte is indrukwekkend, we horen allen het geluid van watervallen en van vogels. 

Op de terugweg stopt de bus bovenop de Wilmot Pass, waar voor de laatste keer de Doubtful Sound kunnen zien. Daarna bezoeken we de waterkrachtcentrale. Met de bus gaan we door een tunnel naar 180 meter onder de grond en kunnen we vanaf een bezoekersplatform de centrale bekijken. Het 180 meter neerstortende water, waarmee de elektriciteit wordt opgewekt zien we helaas niet.

De centrale

We stappen weer op de boot, genieten op het bovendek van het prachtige weer, en dan komt er einde aan een indrukwekkende tocht.

Ed nodigt ons uit voor een verjaardagsdiner bij restaurant de "Red Cliff". We hebben het erg gezellig, het eten is prima en Ed heeft een overheerlijke wijn uitgezocht

Proost!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten