woensdag 27 november 2013

Woensdag 27 november

Na het ontbijt zijn Henny en Ed ook in het hotel aangekomen. Voordat we Christchurch in gaan, ga ik eerst naar de kapper. Ik wordt geknipt door een aardig kauwgum kauwend tatoeagemeisje van wie de grootouders, toen haar vader kind was, naar Nieuw Zeeland zijn geëmigreerd.  Behalve “Opa en Oma” spreekt ze geen Nederlands. Knippen kan ze wel. Annelies is tevreden met het resultaat.

We wandelen naar het museum bij de “Botanic Gardens, waar de “city tour” met een oude Londense dubbeldekker begint. De bus doorkruist de stad en de gids vertelt ons over gevolgen van de aardbeving van 2011. Dat was de zwaarste, omdat het episch centrum precies onder Christchurch lag. Bij deze aardbeving zijn 185 doden gevallen. Veel natuurlijk, maar als je de stad nu ziet, valt het eigenlijk mee. De aangerichte schade is nog duidelijk zichtbaar en is eigenlijk niet te beschrijven. Meer dan 2000 gebouwen zijn onherstelbaar beschadigd. Met het afbreken ervan is men nog niet klaar, laat staan met de wederopbouw. Volgens onze gids kan het nog wel 20 jaar duren voordat het nieuwe Christchurch klaar is.

De RK cathedraal vòòr
En na






185verschillende  stoelen, voor elk slachtoffer één

 Onze reisgidsen voor Nieuw Zeeland, Capitool en Lonely Planet, maken wel melding van de aardbevingen, maar laten verder op geen enkele manier merken dat het centrum van Christchurch eigenlijk niet meer bestaat.

We gaan naar een nieuw tijdelijk winkelcentrum dat helemaal is opgebouwd uit containers. We bezoeken er “Quake City”, een bezoekerscentrum geheel geweid aan de aardbevingen en de consequenties ervan. We zijn erg onder de indruk. In een van de containers hebben we een broodje gegeten.

We eten heerlijk bij bistro “Cook’n with Gas”, het restaurant dat we gisteren hebben gereserveerd.

Gezellig
En lekker










Geen opmerkingen:

Een reactie posten