donderdag 21 november 2013

Vrijdag 22 november

De dames vinden $ 29, ongeveer € 20, te duur voor het ontbijtbuffet en daarom gaan we naar Rotorua op zoek naar ons ontbijt. We parkeren onze bus voor $ 1/uur en vinden al snel een café, waar een uitstekend ontbijt wordt geserveerd. Yoghurt met muesli voor de liefhebbers,  maar ook “bacon en eggs” of gewoon een croissantje met sinaasappelsap.

We verlaten Rotorua en gaan naar Ngongotaha, een dorp ten noorden van Rotorua, waar we het Agrodome bezoeken. Volgens Rita en Kees een echt Nieuw Zeelandse show. We worden voorgesteld aan de rammen van alle schapenrassen die in Nieuw Zeeland voorkomen, waaronder een Texelse.  Daarna zijn we getuige van het scheren van een schaap en mogen liefhebbers proberen of ze een koe kunnen melken. Ook krijgen we een demonstratie waarbij honden hun kunsten vertonen in het  drijven van schapen. Tot slot worden een aantal bezoekers aangewezen, waaronder Rita, die kleine lammetjes de fles mogen geven.


Ook Texel
Het scheren


  


De zwarte krijgt de fles

Na de lunch gaan Henny en Rita de stad in om te “shoppen”. Annelies, Ed, Kees en ik wandelen langs kort geschoren bowlingbanen en thermische mineraalbronnen door de “Government Gardens”, waar we het prachtige “Museum of Art en History” bezoeken. Hier wordt duidelijk waarom Rotorua het centrum van de Maoricultuur is.

Het museum


“s Avonds worden we met de bus van ons hotel naar een Maori dorp gebracht, waar we kennis maken met de rijke tradities van de Maori’s. In de bus wordt ons verteld wat er die avond gaat gebeuren en wat er van ons verwacht wordt in het tonen van respect voor de Maori gewoontes. Per bus wordt er ook een chief gekozen en ik had de eer om van onze bus de chief te zijn.  Het leuke van chief zijn is dat je bij alle gebeurtenissen van de avond als een soort eregast wordt behandeld. Ook leren we de belangrijke groet “kia ora” die de hele avond in koor wordt geroepen.
Voordat we het dorp in mogen is er eerst een welkomceremonie, waarbij chief en gastheer elkaar begroeten met het aanraken van de neuzen. Dan mogen we het dorp in en maken we kennis met allerlei Maori activiteiten.  Daarna volgt een bijeenkomst in het “grote huis”, waar we getrakteerd worden op zang en dans. Voordat we gaan eten, krijgen we ook nog te zien hoe het eten klaargemaakt wordt. De Maori’s bereiden hun voedsel traditioneel onder de grond, waar het urenlang op hete stenen ligt. Met een heerlijke maaltijd en afscheidstoespraken wordt de avond afgesloten.


De show
Het diner


De chief danst
Afscheid met de neus






















Al met al een geweldige ervaring.


In het hotel nemen we afscheid van Rita en Kees. Zij gaan morgen weer terug naar huis en wij gaan verder naar het zuiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten